Nu het stof rond de FED is gaan liggen, blijven we achter met een mes dat langs twee kanten snijdt 

Een heel gemengde boodschap kregen we gisteren van Powell en de FED. In de eerste communicatie kregen we de fameuze dot-plot curve te zien, waarbij ongeveer de helft van FED-leden een renteverlaging wel zien zitten. De scenario’s voor zowel 25bp in juli als 25 in december liggen beiden nog op tafel. Echter, Powell was niet uitgesproken dovish over die renteknippen. Hij gaf opnieuw meermaals aan dat de FED data-afhankelijk is en niet direct van vandaag op morgen de rente zal gaan knippen, gewoon omdat enkele economische indicatoren even wat minder goed presteren. Zolang dus de jobmarkt het goed blijft doen, en zaken als BBP en de beurzen het goed blijven doen, lijkt de FED ons niet direct geneigd om de rente te gaan verlagen.

 

Maar een opvallend element is dat de rentes verder dipten, obligatieprijzen stegen door de grote vraag, wat er voor zorgde dat er zelfs mathematisch een 4e renteverlaging nodig zou zijn om de mismatch tussen de FED-rente en de huidige rente op te lossen. Lopen de markten hier te ver vooruit op de feiten? Iets zal moeten plooien, of de FED, of de markten. 

dotplotIn dat eerste geval wil dat zeggen dat zeggen dat de FED dus meer renteverlagingen zal moeten gaan inprijzen. Het was eigenlijk droevig om te curve van de FED te zien, want dit is nooit gezien en heel onprofessioneel. Een centrale bank zit altijd in een cyclus, over een periode van meerdere jaren. De FED zat sinds de laatste crisis in een renteklim-cyclus. Maar nu beslist de FED even om enkele renteknippen te doen, en dan direct erna al te beloven weer de rente op te halen. Dat is als zeggen dat je even een paar kogels gaat afschieten, de vijand waarschuwt dat je gaat schieten, en erna dan ook nog eens je kogels bij de vijand gaat gaan terug halen. Het houdt geen steek. 

Daarnaast speelt de FED nog een gevaarlijk spel, want ze boet in aan geloofwaardigheid. Niet toevallig in de curve zien we de rente weer klimmen eens na 2020. Toevallig toch wel het jaar dat we nieuwe presidentsverkiezingen hebben. Dus de FED gaat er zelf al van uit dat Trump de Chinese handelsoorlog zal rekken tot zijn herverkiezing en dan met een oplossing zal komen die voor een nieuwe positieve cyclus zal zorgen, waar de FED rap de rente terug zal moeten normaliseren.

Als de markten dan weer te ver vooruit zijn gelopen, en blijkt dat enkel in juli een renteknip er komt, dan zou het najaar wel eens niet rood, maar bloedrood kunnen uitpakken. Tijdens de FED-vergadering zagen we de rentes in de VS zelfs zodanig ver dippen, dat eigenlijk 4 renteknippen werden ingeprijsd op zeker moment. De markt lijkt te ver vooruit te lopen. We mogen niet vergeten dat enkele indicatoren afgelopen weken slecht uitpakten, maar daarom niet substantieel in contractie zitten. Belangrijk dus, want wat gaat de FED doen als ze agressief de rente knipt en de indicatoren plots verder positief uitpakken? Dat zou nefast zijn een mogelijke bubbel. 

Stel dat de FED nu gewoon even inspeelde op de situatie en er slechts 1 of geen renteknippen komen. Dan zouden de markten flink hun posities moeten herzien. Zo zouden die grote posities in obligaties moeten teruggedraaid worden, met stijgende rentes als gevolg. Hierdoor krijgen aandelen dan weer een tik, en krijgen we een negatieve technische correctie. En tot slot in de dollar zouden we flink wat versterking zien door de stijgende rentes en vlucht naar veilige cash havens.

Concreet, hoe hier nu als bedrijf op inspelen en rekening mee houden?

Screenshot 2019 06 19 at 15.35.26Door de lager geprijsde rente en verdere inversie van de rentecurve, krijgen we op termijn minder rentepunten, maar de dollar verzwakt wel. Dus voor kopers van USD, raden we aan termijncontracten te nemen op kortere termijn en looptijden, om meer van de zwakke koers te profiteren. 

Voor verkopers USD, die doen er dan weer goed aan te wachten op kleine dipjes, om daar dan verder op langere termijn te verkopen, gezien de penaliteit minder groot is, en de kans groter is dat als je later afboekt, de correctie groter zal zijn. 

Trump, USD, EUR, rente, FED, Powell, rentebeslissing, renteverhoging, renteverlaging, FOMC

website door geselle.be