China aan de pokertafel.

Eerst even een korte schets: Elk land heeft schulden. En al zeker de VS, met in 2018 liefst 21,516.06 miljard dollar. Het mag gezegd, Trump is niet schuw van de portefeuille open te trekken en geld uit te geven.

 

Die schulden worden uiteraard gedekt met de verkoop van staatspapier. U en ik als gewone stervelingen kunnen dat staatspapier kopen, maar de grote slokoppen zijn simpelweg andere landen. Het klinkt vreemd, maar landen kopen elkaars schulden in het idee dat onze gebuur het economisch beter zal doen dan wijzelf. Maar daar gaat dit topic nu even niet over.Screenshot 2019 05 16 at 12.08.24

Waar we wel even op willen focussen is het feit dat van die pakweg 21,500 miljard dollar, er 1 land de kroon spant qua bezit van die staatsobligaties. Meer bepaald China, met liefst 1,123.5 miljard dollar aan staatsobligaties van de VS die het in portefeuille houdt.

Nu, uiteraard met de handelsperikelen, zit China wat in het probleem dat het op een manier de tariefheffingen moet zien te counteren en qua export interessant moet blijven. Sleutel daarbij uiteraard is de wisselkoers. Met de CNY behoorlijk dicht tegen de 7.0 tegenover de dollar, is het enorm belangrijk dat de PBOC haar wisselkoers in de hand houdt. Uiteraard is een verdere zwakkere CNY enorm interessant voor de export, maar dit zou in het binnenland zorgen voor inflatie, waardoor dat de PBOC haar rente zou moeten versterken, en dus zou de CNY dan ook gaan versterken. Dus zelf de CNY gaan verzwakken kan de PBOC al niet. Omgekeerd, de CNY doen versterken is ook niet gewenst, want dan zou de USD verzwakken, en dat vreet dan weer aan de export van China. 

Het is dus een moeilijke evenwichtsoefening voor de PBOC om de CNY qua wisselkoers in het evenwicht te houden, zonder aan haar eigen rente te sleutelen. Dus wat doet de PBOC, en te gelijk heeft ze hier een krachtig wapen: dat is Amerikaans staatspapier kopen en verkopen. Hiermee kan de PBOC haar eigen munt laten appreciëren of devalueren tegenover de USD. Als de PBOC Amerikaans staatspapier opkoopt, stijgt de dollar. Maar als de PBOC staatspapier verkoopt, verzwakt de dollar door de dumping die gebeurd op de obligatiemarkt. Dus de PBOC moet goed zien hoe ze schakelt in haar aankoop/verkoopprogramma. 

Screenshot 2019 05 16 at 11.55.21Echter, met de grote verkopen die de PBOC gedaan heeft recent, ziet het er naar uit dat zonder interventie van de PBOC, we mogelijks al boven de 7,0 hadden gestaan voor de USD/CNY. 

China heeft hier dus een heel grote troef in handen, waarmee ze, als ze het goed uitspeelt, de VS wel pijn kan doen. Maar dan moet ze het doen zonder dat het opvalt, en de markt er geen grote attentie op maakt, want anders zou de zwakkere dollar interessanter worden voor de export. 

Iets om in de gaten te houden dus voor komende weken in de onderhandelingen, of China haar positie Amerikaans staatspapier zal gaan verkopen of gebruiken om haar munt gunstig te houden tegenover de dollar.

Trump, CNY, obligatie, staatspapier, dollar, CNH, Renminbi, Yuan, PBOC

website door geselle.be