Waar komt die dollar-sterkte nu weer vandaan?

We nemen u even terug naar een dikke maand, twee maand terug. We zaten toen volop bezig met de lopende gesprekken tussen China en de VS, en hoe de beurzen in de VS op weg waren naar nieuwe hoogtes, komende van de kerstkater eind 2018. We gaan er geen doekjes om winden dat de meeste banken toen predikten dat we tegen deze zomer wel eens een dollar konden zien naar 1,20 of zelfs 1,30. Je kan het je zo gek niet voorstellen. 
Echter, vandaag lijken we klaar te staan om de deur van 1,10 te gaan opzoeken en mogelijks door te breken als we zo verder gaan. Hoog tijd om nog eens onder de motorkap van onze EUR/USD te kijken en te zien wat er mank loopt:

 

 1. Hebben de markten het opnieuw fout met de FED?
  Screenshot 2019 04 25 at 10.06.43Als we de markten mogen geloven en even naar de FOMC rente-barometer kijken, dan zijn we dat er voor heel 2019 geen enkele renteverhoging voorzien is. Meer zelfs, de meerheid met 40,6% lijkt een renteknip te zien tegen januari 2020.
  Maar zitten we hier terug verkeerd? Herinner je dat eind 2018 toen de beurzen een lichte dip toonden, de onruststoker net was dat het rentepad van de FED te ver van de verwachtingen lag van de markten. De FED moest toen dringend haar communicatie bijschaven, wat ze dan ook deed in januari met alle registers open. En het loonde: de markten stabiliseerden en de aandelenkoersen gingen weer de hoogte in met nieuwe historische pieken tot gevolg in de VS.
  Maar daarmee is de kous niet af. Naast tewerkstelling en economische groei kijkt de FED ook naar de gezondheid van de beurzen als een soort barometer om te weten of haar monetaire politiek wel goed zit. Nu met beurzen die zulke pieken vertonen, kan de FED zich de vraag gaan stellen of een renteverhoging misschien niet aan de orde is, kwestie van de beurzen aan de leiband te houden en geen excessen te creëren die veel beleggers in een bull-trap zouden lokken en voor grote verliezen zou kunnen leiden eens de beurzen eens een kleine correctie doen. 

 2. Heeft Trump de geloofwaardigheid van de FED ondermijnd?
  Misschien niet onbelangrijk, maar een blijvende roep van Trump en zijn kompanen aan het adres van de FED om meerdere renteverlagingen kan net avers werken. Zo zouden de markten kunnen gaan twijfelen aan de geloofwaardigheid van de FED. Herinner dat Trump al heeft geprobeerd afgelopen twee weken om 2 van zijn “volgelingen” in de FED te krijgen en zo de beslissingen te beïnvloeden. Dus een renteverlaging zal heel goed moeten gecommuniceerd worden en kan een heel groot averechts effect hebben in een initiële reactie in de markten. 

 3. Laten de andere economische data het wel toe dat de FED een renteverlaging doet?
  Screenshot 2019 04 25 at 11.25.27Kijken we even naar de jobmarkt, dan zien we daar al geen reden hoegenaamd voor een renteverlaging. Met werkloosheidsgraad op 3,8% kunnen we niet bepaald zeggen dat er een hoge werkloosheid is in de VS.
  Groei dan? Wel, met een 2,2% groei op kwartaalbasis en 3% op jaarbasis zien we niet direct hier ook een reden om de rente gaan verlagen.
  Ok, dan moet het inflatie zijn die als allerlaatste reden nog een bron van verlaging kan zijn in de FED-rente. Maar ook hier kom je als analist terug van een koude douche. De inflatie noteert op 1,9% en kerninflatie op 2%. Al moeten we wel een kanttekening maken dat die laatste, de kerninflatie, licht daalde, komende van 2,1% vorige maand.
  Maar er is wat we niet mogen vergeten: olie, die in de gewone inflatie wel gewicht heeft, maar niet in de kerninflatie, kan in de volgende cijfers de inflatie boven 2,0% tillen gezien de stijging in de olieprijs en de prijs aan de pomp voor de doorsnee Amerikaan.

Screenshot 2019 04 25 at 11.35.29De conclusie die we kunnen trekken is misschien wat kort door de bocht, maar het toont wel hoe de Amerikaanse dollar te rap in de hoek van de verliezers werd geplaatst, terwijl er toch nog flink wat reden is om dat net niet te doen. Of er een renteverhoging komt, willen we in het midden plaatsen. Maar we willen des te meer wijzen op het gevaar dat opnieuw aan het groeien is omtrent de verwachtingen van de markt rond een renteverlaging en de Fed haar onafhankelijkheid en mogelijke neutrale standpunt of mogelijke renteverhoging. Wat ons betreft is tegen deze zomer een 1,20 of 1,30 gewoon onmogelijk. Wij zien eerder een 1,10/1,15 als betere mediaan. 

Trump, USD, EUR, rente, FED, rentebeslissing, renteverhoging, renteverlaging, dollarzwakte, dollarsterkte, FOMC, wisselkoers

website door geselle.be