Komt de pruimentijd wat vroeger dit jaar? En duurt ze wat langer, tot pakweg december? 

We nemen onze spreekwoordelijke pen terug ter hand om onze gedachten even neer te pennen over de huidige toestand qua marktbewegingen. En eigenlijk zit ik hier zelf al even op te broeden: zou het kunnen dat dit het is voor 2019 qua volatiliteit? 

Laten we even kort een overzicht geven van hoe of waarom ik met dat idee worstel? 

 

1) Handelsoorlog

We weten ondertussen dat China en de VS druk aan het onderhandelen zijn. Even werd de G7-top in Japan genoemd als plek waar Xi en Trump zouden tekenen, maar dat feest gaat voorlopig niet door. Wel duidt het er op dat beide landen uit deze impasse moeten geraken. China slipte economisch even weg dit eerste kwartaal, maar ziet nu terug groei in haar economische data sinds de geruchten vorige maand dat de gesprekken goed lopen en dat een akkoord imminent is.
Nu Trump zijn China-deal nagenoeg op zak heeft, is hij begonnen met een lijst tariefheffingen op te maken tegen Europa met vooral Duitse wagens, kaas en wijn en als voornaamste doelwitten. Maar Europa laat niet lang op zich wachten. Prompt werd Brexit verlengd tot eind oktober, en nog geen week later staat een delegatie klaar om met de VS te onderhandelen. Europa heeft duidelijk gezien dat het niet wil afwachten en poker wil spelen zoals China dat deed. Per slot van rekening heeft Europa maar een minimale fragiele groei, en die wil het echt niet kwijt spelen tegenover mastodonten zoals de VS of China.Dus dat probleem is eigenlijk ook al van de baan, met als deadline tegen eind dit jaar een mogelijks akkoord. 

2) Centrale banken aan de macht

Ok, dan gaat zeker Powell of Draghi nog voor vuurwerk zorgen. Draghi zal toch wel 1x in zijn ambtstermijn de kans krijgen om de rente te verhogen toch??? Nee! De centrale banken zetten alles op slot en houden hun adem in voor 2019. De ECB geeft alvast aan dat ze al zeker geen renteverhoging doet tot begin 2020. Daarmee zwaait Draghi af als voorzitter die nooit een renteverhoging zal kunnen doen. Zijn voorgang Trichet daarentegen verhoogde nog 2x de rente in volle eurocrisis voor hij zijn mandaat door gaf. Niet dus voor Draghi. 
En aan de andere kant van de plas is het al niet veel beter. Powell en zijn team hebben al duidelijk meegegeven dat er dit jaar geen renteverhoging, maar ook geen renteverlaging gepland staat. De FED zit in Wait and See. En daarmee houdt ze de situatie op slot en grendel tot nader order op basis van de economische data. Trump uiteraard furieus en die probeert nu zelf mannetjes te plaatsen binnen de FED die vervolgens hun stem kunnen laten doorwegen voor renteverlaging of dergelijke. Ook via twitter en dergelijke blijft Trump de onafhankelijke FED aanvallen. Dit zorgt niet alleen voor gevaar qua beleid, maar ook de geloofwaardigheid van de FED en de dollar staat hierdoor op het spel. Gevaarlijk dus wat Trump doet.3)

3) Maak me wakker als het 2020 is

Het ziet er naar uit dat we op deze manier naar 2020 gaan kabbelen. Brexit ligt nu in het najaar gepland, de ontknoping van de handelsoorlog met China zit qua positief nieuws nagenoeg in de beurzen ingeprijsd, en de zwalpende economische data lijkt de EUR/USD en andere munten te hebben lam gelegd. Waar we vorig jaar nog zagen dat de economische data uit de VS echt flink de data uit Europa overtrof, zien we vandaag vaak een sterkere dollar tijdens de Europese sessie en een zwakkere dollar tijdens de Amerikaanse sessie vanwege de economische data uit beide continenten die elkaar de loef afsteken op ondermaatse data. 

Veelal zien we in de zomer nog flink wat vuurwerk, maar de vraag is of dit voor dit jaar wel het geval gaat zijn. Turkije lijkt in ieder geval opnieuw de moeite om in de gaten te houden na de minder goede uitslag voor Erdogan en de mislukte hertelling die blijft in het voordeel pleiten van de oppositie. 
Een vervroegde Brexit zou ook nog wat animo kunnen brengen, en lijkt ons eerder dat het opnieuw zal gerept worden tot de laatste minuut op 31 oktober. 

In ieder geval gaan we voorlopig onder dit gesternte genoegen moeten nemen met mindere volatiliteit, kleine bewegingen, en gelimiteerde winsten/verliezen. 

Brexit, Trump, China, Handelsoorlog, Tariefheffingen, Tariefoorlog, rente, FED, Powell, Turkije, rentebeslissing, renteverhoging, renteverlaging, Draghi, pruimentijd, Erdogan

website door geselle.be